Tudomány

Megjelent a lakást fűtő falfesték, és magyarok találták fel. A hazai fejlesztésű festék napelemmel kombinálva működik majd a leghatékonyabban. Egy év múlva már kapni is lehet. Kifejlesztettek egy olyan festéket, amiből 5-6 négyzetméternyi felület az ígéretek szerint felfűt egy 50-60 négyzetméteres lakást. Kiegészítő fűtésként pedig olyan helyiségekben lehet a leghasznosabb - például egy előszobában-, ahova nem fér be egy radiátor, de felkenhetjük a fürdőszobában akár a tükör mögé is, hogy az fürdés után ne párásodjon be. Jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, illetve felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is. Festéskor három réteg kerül majd a falra. A fűtő festék kívülről nem látszik, a hőszigetelő réteg és a dekor réteg közé kerül. Szerencsére így a falfestékünk színének megválasztásában sem kell kompromisszumot kötnünk, hiszen a fűtő festéket a cég bármilyen beltéri vagy kültéri falfestékével és színével lefesthetjük.

Olyan közel úszott egymáshoz egy kínai és egy amerikai hadihajó, hogy a matrózok szinte kezet foghattak volna egymással. Bár az amerikai haditengerészet szerint a kínai hajó 41 méterre közelítette meg a Decaturt, a US Navy által kiadott képeken úgy tűnik, mintha tényleg csak centik választották volna el a két hajót az ütközéstől (hátul a USS Decatur, elöl a kínai romboló). A konfliktusról az amerikaiak szerint a kínai romboló tehet, ami különösen agresszív manővereket hajtott végre, és csak az amerikaiak gyors kitérőmanőverének köszönhetően nem ütköztek össze. A kínaiak máshogy látják a dolgot, szerintük az Arleigh Burke-osztályú amerikai romboló megsértette a felségvizeiket, amikor a Dél-kínai-tengeren túl közel hajózott a vitatott hovatartozású Spartly-szigetekhez. Azt, hogy a hajó a hajózási útvonalak biztosítása közben belépett a kínai felségvizekre amúgy az amerikaiak sem tagadták, ugyanakkor a 12 tengeri mérföldes távolság, amennyire a Decatur megközelítette a szigeteket, általában éppen az a határvonal, ahol meghúzzák a nemzetközi vizek határát.

1500 éves kardot talált egy kislány egy svéd tóban. A mindössze nyolcéves Saga Vanecek a családjával pihent a svédországi Vidöstern tónál, amikor úszás közben a keze váratlanul megakadt valamiben. Nem mindennapi leletre bukkant a svéd kislány, amikor úszás közben a keze kitapintotta a csaknem 1500 éves kardot – írja a BBC. A szerencse mellett a tó alacsony vízállása is kellett ahhoz, hogy a pre-viking kori kard a felszínre kerüljön – magyarázták később a helyi múzeum szakemberei. A kislány először az apjának mutatta meg a tárgyat, amiről elsőre nem is tudták, mi az, faágnak, botnak hitték, de később az apa egyik barátja közelebbről is megnézte a leletet, és rájött, hogy itt bizony egy relikviáról van szó. Mint később kiderült, igaza lett, a kard a 3. századból származik. A muzeológusok szerint a kard a körülményekhez képest nagyon jó állapotban van. Felbuzdulva a találaton, úgy döntöttek, hogy a tavat alaposabban átkutatják, hátha felszínre kerül hasonló ereklye.

- Rizsszemnyi chipekkel kémkedhetett Kína az Apple és az Amazon ellen is, hogy adatokat lopjon. A történelem valószínűleg legnagyobb ipari kémkedési botránya lehet a Bloomberg felfedezése, amely hatósági forrásokra írt arról, hogy a kínai kormány több mint 30 amerikai óriáscég, köztük az Apple szervereihez szerzett hozzáférést, hogy vállalati titkokat szimatoljon ki. Az érintettek egytől egyig cáfolják a lap állítását. Teljes titokban készített és helyezett el rizsszem méretű chipeket helyben gyártott elektronikai alaktrészekbe a kínai kormány, hogy segítségükkel amerikai vállalatok biztonsági rendszereit megkerülve, céges szervereken tárolt üzleti és más, bizalmas dokumentumokhoz férjenek hozzá – ezt állítja hatósági forrásokra hivatkozva a Bloomberg. Az amerikai hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a nyomtatott áramkörökre helyezett kémchipek révén a hackerek több mint 30 amerikai vállalat után kémkedhettek igen hosszú időn át, az áldozatok között pedig olyan ismert óriáscégek is szerepelnek, mint az Apple vagy az Amazon szerverei. Személyes adatok ugyanakkor nem kerültek veszélybe, a támadók célja kizárólag vállalati titkok megszerzése és továbbítása volt. A gyanús alkatrészek a sztori szerint egytől egyig a Supermicro nevű kínai cég gyárából kerültek ki, de létezésükre csak véletlenül, egy biztonsági ellenőrzés során derült fény, még 2015-ben. Állítólag az Apple volt az, amelyik elsőként felfedezte, majd azonnal jelezte is azt az FBI-nak. Az Amazon ugyancsak így tett. Az ismeretlen funkciójú chipek úgy tűntek fel a vállalatoknak, hogy az eredeti terveket összehasonlították, és észrevették, hogy azokon semmilyen jelzés nem szerepel ilyen alkatrészről, így nem is kellett volna ott lenniük. A Bloomberg emlékeztet: az Apple egy időben a Supermicro egyik fontos partnere volt, és komoly terveik voltak arra vonatkozóan, hogy a gyártótól berendelt alkatrészekkel növeljék adatközpontjukat. Erre végül nem került sor. Az Apple kategorikusan cáfolta, hogy bárminemű biztonsági incidenst észleltek volna. A cég részéről azt is mondták, hogy a hírügynökség több e-mailt is küldött nekik az állítólagos felfedezésről, amire a vállalat rendszerint válaszolt is, de hangsúlyozták, a cikkből egy szó sem igaz. Az Amazon és a Supermicro szintén közleményben cáfolta a lap állításait. A hírügynökség ezzel szemben egész másképp látja a történteket. Felfedezésükben arról is írnak, hogy a részletekről az Apple három, belső informátora is nyilatkozott nekik, akik nem csak távolról ismerik az ügyet.

Életmód

Megvan a recept, amivel egy egész országból kisöpörhető a méhnyakrák. Ausztrália lehet az első ország, ahol néhány évtizeden belül eltűnik a méhnyakrák, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a vakcináció és a szűrés. Helyzetüket nem a szerencsének köszönhetik. A Új-dél-walesi Rákkutatási Tanács tudósainak előrejelzése szerint 2022-re százezer nő közül hatnál is kevesebbnél alakul ki méhnyakrák, ezzel a rák ritka fajtái közé kerül. A tanulmányban alkalmazott modell szerint a kór előfordulási aránya addig csökken, amíg 2035-re el nem éri azt a küszöböt, amin túl már megszűntnek tekinthető, vagyis százezer nőből csak négynél fogják diagnosztizálni. A kutatók szerint 2047-re a betegség okozta halálozás aránya százezerből egy lesz. Arra is figyelmeztettek azonban, hogy a betegség csak akkor fog eltűnni az országból, ha a vakcináció és a szűrések a jelenlegi ütemben folytatódnak – olvasható a Lancet brit orvosi lap friss számában közölt tanulmányban. "Nagyon jó hír ez az ausztrál nőknek. Éveken át a méhnyakrák elleni küzdelem élén jártunk, a jövőben pedig megosztjuk kutatási eredményeinket és módszereinket a világgal, hogy segítsünk eltüntetni a föld színéről ezt a jól megelőzhető daganatfajtát" – véli Karen Canfell, az intézmény kutatási igazgatója. A kutatók a méhnyakrák elleni küzdelemben elért sikereket az országos megelőzési programoknak tulajdonítják, amelyek az 1991-es országos szűrőprogrammal kezdődtek. 2007-ben Ausztrália az elsők között volt, ahol a bevezették a lányok HPV-védőoltását, amit később a fiúkra is kiterjesztettek. A héten Sydney-ben zajló Nemzetközi Papillomavírus Konferencián, Canfell bemutatja intézetük kutatási eredményeit annak reményében, hogy más országok is elindítnak hasonló programokat. A méhnyakrákot legtöbbször a nemi érintkezéssel terjedő humán papillomavírus (HPV) egyes nagy kockázatú változatai okozzák. Ausztráliában százezer nő közül évente hétnél fordul elő a méhnyakrák, ami nagyjából fele a világ átlagának. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai alapján ez a rák negyedik leggyakoribb fajtája a nők körében a világon, sok fekete-afrikai országban pedig a leggyakoribb női halálok a méhnyakrák.

TERMÉSZETES PREBIOTIKUMOK AZ EGÉSZSÉGEDÉRT. A prebiotikumok olyan természetes rostok és cukrok, melyek savas PH-t generálva serkentik a gyomorban lévő jótékony baktériumok szaporodását, vagyis nagyon sokat tudnak segíteni, akár diétázol, akár csak egészségesebb szeretnél lenni. Mivel a jó baktériumokról régóta tudjuk, hogy kulcsszerepet játszanak egészségünk megőrzésében, nem árt, ha kicsit nagyobb figyelmet fordítunk a probiotikumok mellett kissé háttérbe szoruló prebiotikumokra is. A Medicalnewstoday.com kompakt listát rakott össze az ezekben az anyagokban gazdag élelmiszercsoportokról. Lássuk, melyek ezek! 1. Zöldségek: Magas rost- és vitamintartalmuk miatt remélhetőleg eleve sokat eszel belőlük, ha azonban a prebiotikus hatásra szeretnél rámenni, akkor cikóriát (kiemelten magas az inulintartalma), articsókát, fokhagymát, hagymát, pórét, medvehagymát, kelkáposztát fogyassz! Ezek a zöldségek nemcsak tele vannak prebiotikummal, de alacsony glikémiás indexük révén is meg tudják támogatni az emésztésed és a diétádat. 2. Hüvelyesek: A hüvelyesek nagyon táplálóak, viszonylag magas kalóriatartalmukhoz magas beltartalmi érték is társul, és nagy szerepük van a vegák fehérjebevitelének növelésében is. Már csak emiatt is érdemes minél többet enni belőlük! Ha kifejezetten a több prebiotikum fogyasztása a cél, akkor csicseriborsót, lencsét, babot és szóját egyél minden mennyiségben! 3. Gyümölcsök: Őket sem csak a prebiotikus hatás miatt szeretjük. Tele vannak vitaminnal és rosttal, ráadásul kellemes ízük miatt egészséges nassnak is bármikor jól jönnek. Ha kifejezetten a jó baktériumaidról szeretnél gondoskodni, banánt, cukoralmát, görögdinnyét és grépfrútot egyél. 4. Gabonafélék: Táplálkozásunk alapját még mindig a gabonafélék képezik, a belőlük készült lisztekkel, pelyhekkel, őrleményekkel rendkívül sokféle étel készíthető. Különösen árpát és zabot érdemes rendszeresen enni, még jobb, ha ezek korpáit (a lisztek finomításakor jellemzően száműzik ezeket az értékes részeket, de szerencsére külön meg lehet őket venni) is fogyasztod! 5. Magvak: A legjobb rágcsálnivalók, hiszen jótékony hatású zsírokban bővelkednek, finomak és még a vitamintartalmuk is magas. Prebiotikumokkal a mandula, a pisztácia és a lenmag állnak a legjobban. Ha eltökélted, hogy szeretnél több prebiotikumot bevinni, van még néhány tippünk, hogy lesz könnyebb! A reggelid legyen rostokban gazdag, és lehetőleg spékeld meg magvakkal! Fogyassz teljes kiőrlésű kenyeret! Nassolnivalónak ott vannak a gyümölcsök és a finom olajos magvak! A leveseket és salátákat dobd fel hüvelyesekkel! Ne sajnáld az időt az élelmiszerek címkéinek átnézésére. Keresd mindig a magas rosttartalmúakat! Ha a fentiekre figyelsz, már nagyon sokat teszel bélflórád jóllétéért, és ezzel immunrendszered egészségéért és a jó közérzetért!

Betegséget jelezhet a gyomorégés. A megterhelőbb étkezések után fellépő gyomorégés általában ártalmatlan jelenség, amely rövid időn belül megszűnik. Egyes esetekben azonban a panasz valamilyen komolyabb betegségre is utalhat, különösen, ha rendszeresen jelentkezik. Hasnyálmirigyrák esetén az egyik legnagyobb probléma, hogy a kórkép tüneteit egyáltalán nem könnyű észrevenni, emiatt az érintettek gyakran gyomorégésként vagy egyéb emésztési problémaként értelmezik. A hasnyálmirigy szerepe kulcsfontosságú az emésztésben, működési zavara pedig gyakran okoz gyomorégést. Erre főként akkor érdemes gyanakodni, ha kísérőtünetként fogyás is jelentkezik anélkül, hogy étkezési szokásainkon vagy életmódunkon bármit is változtattunk volna. A rendszeres gyomorégés egyik leggyakoribb oka a reflux, amely könnyen diagnosztizálható, illetve gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással eredményesen kezelhető. A Mayo Clinic korábbi kutatása szerint sokan tévesztik össze az erős gyomorégést a szívrohammal is. A gyomorégéshez hasonló, erős fájdalmat ilyenkor a szívbe áramló vér mennyiségének megnövekedése okozza. Ha nem vagyunk biztosak abban, mivel is van dolgunk, inkább forduljunk mihamarabb orvoshoz vagy hívjunk mentőt, ha szükséges. A csípős, fűszeres ételek fogyasztása, a túlsúly, illetve ha étkezés után azonnal lefekszünk, gyakran okozhat gyomorégést, de a tünet az epehólyag betegségére is utalhat. Egy eperoham során a felgyülemlett epe megnövekedett nyomást, illetve az epehólyag megrepedését is okozhatja. Az eperohamot úgy ismerhetjük fel, hogy az ilyenkor érzett fájdalom kisugárzik a bal vállövbe, illetve a hátba is. A nyelőcsőrák viszonylag ritka betegség, de ha valakinek gyakori, szűnni nem akaró gyomorégése van, akkor ezt is érdemes számításba venni, különösen, ha az illető sokat dohányzik, illetve rendszeres alkoholfogyasztó. Kutatások szerint a krónikus szorongás is okozhat gyomorégést. Emellett gyomorfekély esetén is tapasztalhatunk ilyesmit - a gyomor felső részében, illetve a mellkasban jelentkező égő érzés általában savlekötők használatával megszűnik ebben az esetben. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy minden esetben legjobb, ha önálló gyógyszerezés helyett inkább szakorvos segítségével próbáljuk meg kideríteni, mi okozza a tüneteinket.

Kultúra

4 kontinens 500-nál is több művészének alkotásait mutatja be október 11. és 14. között a Millenáris parkban az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár, amelynek idei díszvendégei a visegrádi négyek (V4-ek) országai lesznek. Az Art Market négy kiemelt művészt is a látogatók figyelmébe ajánl: Tomek Baran lengyel festőművészt, Lukas Rittstein cseh szobrászművészt, Robitz Anikó magyar fotóművészt és Erik Sikora szlovák médiaművészt. Ismét a vásár kiemelt része lesz a fotóművészeti szekció, és továbbra is nagy figyelmet fordítanak a művészetpedagógiai programokra.

Újra árverésre kerül Einstein híres Isten-levele. Újra árverésre kerül Albert Einstein kézzel írott levele, amelyben Istenről, a vallásról, a zsidóságról alkotott nézeteit fejti ki a világhírű fizikus. A relativitáselmélet atyja halála előtt egy évvel írta az "Isten-levélként" emlegetett dokumentumot, amely egyedülálló bepillantást enged a világ egyik legbriliánsabb elméjének Istenről, vallásról, zsidóságról alkotott nézeteibe. A Christie's aukciósház szerdai közleménye szerint 1-1,5 millió dollárt is megadhatnak a kéziratért, amelyet 2008-ban 404 ezer dollárért vásárolt meg egy magángyűjtő egy londoni aukción. "Primitív legendák gyűjteménye" A Nobel-díjas fizikus 1954. január 3-án, egy évvel halála előtt vetette papírra a levelet, német nyelven. Sorait Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét. – ... Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről – írta a német származású tudós, aki 1921-ben kapott fizikai Nobel-díjat. December 4-én kerül kalapács alá Az Isten-levélként emlegetett dokumentumot 2012-ben árverésre bocsátotta tulajdonosa az eBay internetes aukciós portálon, 3 millió dolláros induló áron, amelyet az akkori közlés szerint már az első licitáló megajánlott. Egyelőre nem tudni, hogy ha az akkori online adásvétel valóban létrejött a mondott áron, miért érik be most az akkori összeg harmadával-felével. A kéziratot december 4-én New Yorkban árverezik el, ahol november 30-ikától a nagyközönség is láthatja egy kiállításon. Tavaly októberben Jeruzsálemben a várt 5-8 ezer dollár helyett 1,56 millió dollárért (437 millió forint) kelt el Einsteinnek a boldogság titkáról kézzel írt, mindössze két rövid mondatból álló eszmefuttatása. A feljegyzést 1922-ben adta Albert Einstein egy küldöncnek borravaló helyett Tokióban, ahol előadó körúton járt.

A Chanel homokos tengerpartot varázsolt Párizsba. Homok, fodrozódó hullámok, strand kunyhók és egy igazi úszómester. Ez mind volt a Chanel legújabb, párizsi divatbemutatóján.A Párizsi Divathét nemsokára véget ér. Az egyik legnagyobb dobás valószínűleg Karl Lagerfeldé. A Chanel-ház kreatív igazgatója ezúttal is kitett magáért. A díszlet egy tengerpart volt homokkal, napsütéses kék éggel, hullámokkal, parti mentővel. Prominens vendégekből sem volt hiány: tiszteletét tette Pharrell Williams és Simon Porte Jacquemus. A zenéről Michel Gaubert gondoskodott. A “kifutón” Lagerfeld kedvenc modelljei vonultak: Kaia Gerber, Adesuwa, Adwoa Aboah, Edie Campbell és Vittoria Ceretti. A show-t Karl Lagerfelddel együtt jobb keze, Virginie Viard zárta. A Chanel stúdióigazgatója azóta Lagerfeld mellett áll, hogy 1987-ben a Chanel-házhoz szegődött. A tengerparti díszletnek megfelelően a modellek természetesen mezítláb voltak. Magassarkúban valószínűleg komoly kihívás lett volna. Szalmakalapok, koktél esernyő brossok, hajtűk, karkötők, nyakláncok és óriás CHA-NEL fülbevalók tették teljessé a képet.

Lépj be a Twin Peaks virtuális valóságába! David Lynch-nek van egy rendezvénye, ami a Festival of Disruption nevet viseli. Ez egy zenei, képzőművészeti, filmes és kreatív esemény, melynek a rendező a kurátora. Lynch ennek keretében tervezi bemutatni új, Twin Peaks virtuális valóság élményét. David Lynch játékának nemes egyszerűséggel Twin Peaks VR a neve, és a Collider Games és a Showtime jóvoltából jött létre. Lényege, hogy a játékosokat az eredeti sorozat és a 2017-es harmadik évad helyszínein vezeti végig. A sajtóközlemény megfogalmazása szerint: A játékosok a Glastonbury ligetbe utaznak, hogy aztán a rejtélyes Vörös szobában kössenek ki. A sorozat rajongói Dale Cooper különleges ügynök nyomában haladnak és megpróbálnak visszatérni abba az életbe, amelyet maguk mögött hagytak. A cél tehát végeredményben, hogy a játékos kijusson a Vörös szobából a valóságba, ahogy Cooper ügynöknek is ez volt a feladata anno. Biztosan nagyon izgalmas lehet a Vörös szobában lenni, hiszen az egy “extra dimenziójú másvilág”, ahol az emberek visszafelé beszélnek, és találkozhatsz a gonosz éneddel. A Los Angeles-i Festival of Disruption keretében egyébként fellép RZA, Vic Mensa, Richard Reed Parry az Arcade Fire-ből, Brownstein, Grace Jones és még sokan mások. A Twin Peaks VR-t HTC vive-on és Oculus Riften lehet játszani, és streamen lesz elérhető. A hivatalos megjelenési időpontról még nincs információ.

1 millió dollárért kelt egy üveg ritka malátawhisky. A világ egyik legkeresettebb whisky-jét bocsátották kalapács alá a skóciai Edinburgh-ben szerdán. A whisky-k Rolls-Royce-ának is nevezett malátapárlat végül egy millió dolláros rekordáron talált gazdára az aukción. A ritka single malt skót whisky címkéje a Beatles egyik legendás albumát készítő művész munkája. Már maga az üveg is olyan, mit egy műalkotás. A vevő 848.750 fontot (körülbelül 310 millió forintot) fizetett a párlatért. A Macallan Valerio Adami 1926, skót whisky egyike annak a mindössze 24 üvegnek, amelyet a Macallan lepárlóban állítottak elő 1986-ban. A lepárlás 1926-ban történt, tehát a whisky 60 évig érlelődött hordóban, mielőtt palackozták. “A malátawhisky-k Rolls-Royce-a” – mondta róla Martin Green, a Bonhams, luxus aukciós ház whisky szakértője. A Bonhams elmondása szerint az ázsiai vevő telefonon licitált a párlatra. Az aukciós ház ital szakértője, Richard Harvey úgy fogalmazott az AFP hírügynökségnek, hogy a kereslet a whisky iránt Ázsiából nagyon fellendült. Eladásaik 30-40%-a távol-keleti vásárlóktól származik. A címkét Valerio Adami készítette, aki Peter Blake-kel együtt a Bors Őrmester Magányos Szívek Klubjának Zenekara lemez borítóját tervezte 1967-ben. Azt nem lehet tudni, hogy az 1926-os lepárlásból származó 24 üvegből mennyi van még meg. Egyről azt tartják, hogy megsemmisült a 2011-es japán földrengésben, egy másikról meg azt vélelmezik, hogy nemes egyszerűséggel megitták.

Sport

Két másodperc alatt két sárgát kapott a kapus a Bajnokok Ligájában. Különleges meccs volt a Real Madrid elleni Igor Akinfejev számára. A CSZKA Moszkva nagy meglepetésre 1-0-ra legyőzte a Bajnokok Ligája-címvédőt, a kapus pedig 11 év után, a 43. mérkőzésén végre kapott gól nélkül zárt a sorozatban. Ám a meccs hajrájában furcsa módon kiállították. A 95. percben, egy madridi beívelés után a vendégek két támadója omlott az egyik moszkvai védő nyakába, Akinfejev ezt kezdte reklamálni a román Ovidiu Hategannál, mire a játékvezető két másodperc alatt két sárgát mutatott fel neki, majd a pirosat. A 32 éves játékos nem is nagyon tudta hova tenni a dolgot.

Ultrabalaton, nem csak babonásoknak. Kezdődik! A 13. Ultrabalaton online nevezését október 13-án 13 óra 13 perckor nyitják meg a szervezők, érdemes lesz koncentrálni és gyorsnak lenni a számítógép előtt, mert a csapatok mezőnye percek alatt telt házas lehet.

MOURINHO ELISMERTE, HOGY VANNAK GONDOK A UNITEDNÉL. José Mourinho csapata, a Manchester United szombaton a Newcastle csapatát fogadja a Premier League-ben. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a meccs előtt egy nappal, az újságírók elé járult Mourinho. Mourinho rögtön az elején két kérdést kapott. – Miért megy ilyen rosszul a csapatnak ebben a szezonban? – Ennek több oka is van. – Mondana párat? – Nem. Ezzel két kérdést el is lőtt a portugál, majd elismerte, mennyire fontos lenne csapatának megszerezni a három pontot a Newcastle ellen. „Október elején vagyunk, a tabella ilyenkor nem feltétlenül a pár hónappal későbbi vagy a végleges erőviszonyokat tükrözi. Sokkal jobban is tudunk teljesíteni, szükségünk van a pontokra, különösen azok után, hogy a legutóbbi hatból csak egyet szereztünk” – mondta bölcsen Mourinho. A portugál később spanyol kollégáját, Rafa Benítezt dicsérte egy kicsit, majd a csapat hazai formáját firtató kérdésre megjegyezte, hogy az Old Traffordon csak egy vereséget szenvedtek eddig hét meccsen, de három meccse nem is nyertek. Természetesen ez nem akkora öröm, mint egy győzelem, de nem is vereség, - sziporkázott a portugál. Végezetül elfogadta az egyik újságíró felvetését, miszerint ez a teljesítmény nem elfogadható egy ekkora klubtól. Most zsinórban négy nyeretlen meccsnél jár a United, az ötödik azt jelentené, hogy 1999 óta nem látott rossz formába kerülhetne a csapat. És le is telt a három és fél perc.

Túlélőtúra a Bükkben. Október harmadik hétvégéjén szilvásváradi bázissal rendezik az 41. Szakajka MATT túlélőtúrát, amelyen az induló csapatok a Bükköt járhatják be választott útvonalon. A nevezésre október 9-ig van lehetőség.

Karius most az Európa-ligában hibázott. Nyilván nem akkorát, mint a BL-döntőben és nem is kettőt, de a Malmö elleni hibájáért sem fogják megveregetni a vállát. A Besiktas Svédországban kapott ki 2–0-ra az Európa-liga-csoportkör második fordulójában. Az első gólnál egy beadással nem tudott mit kezdeni Karius, elszámította a labda ívét, és ahelyett, hogy szögletre ütötte volna, gólt kapott belőle.

Nagy visszatérő lehet Ljubomir Vranjes utódja. A mindig jól értesül handball-planet.com több forrásra hivatkozva azt írja, a magyar férfi kézilabda válogatott új vezetőedzőt keres és már talán meg is találta. Mindez azért érdekes, mert ugyan Ljubomir Vranjest menesztette a Veszprém, a Vardar Skopje elleni BL-vereség (25-27) után rögvest, de mivel a svéd szakember kettős pozícióban dolgozott Magyarországon, a válogatott szövetségi kapitányi posztját is ő tölti be, a szövetségnek és neki is döntenie kellett, milyen anyagi feltételekkel folytatja – ha egyáltalán – a munkát csak kapitányként. Információnk szerint ugyanis Vranjes tetemes fizetését egy speciális konstrukcióban állta a magyar kézilabda: 70 százalékát a Veszprém fizette, míg 30 százalékát a szövetség, így ugyan Vranjes kevesebbet is dolgozna csak kapitányként, de elvesztené a fizetése jelentős részét, ha marad. A szövetség a kialakul helyzetre reagálva hét eleji közleményében azt írta, a hét második felében konzultálnak az érintettekkel, elsősorban magával a szövetségi kapitánnyal, majd a Veszprém válogatott kulcsjátékosaival, mindenkivel, akinek a véleménye, értékelése közelebb viheti őket a helyzet optimális kezeléséhez. Nos, a kézilabda szaklap azt állítja, Ljubomir Vranjes a válogatott élén sem folytatja a munkát, így nem lesz ott januárban sem a 2019-es férfi világbajnokság kispadján sem, amely a 2020-as olimpia szempontjából létfontosságú a magyar kézilabda számára. A lap úgy tudja, a legnagyobb esélye a kispadra pont a Veszprém és a válogatott korábbi edzőjének, a spanyol Xavi Sabaténak van, aki jelenleg a lengyel Orlen Wisla Plock kispadján ül, onnan próbálják elcsábítani. Sabate jól ismeri a csapatot és helyzetet, amelyben a magyar kézilabda van, hiszen 2012-17 között dolgozott a magyar kézilabdában. Előbb a Veszprém másod, majd vezetőedzője volt, végül a válogatottat is irányította Talant Dujsebajev után egészen a 2017-es vb befejezéséig, ahol negyeddöntőt játszott és végül a 7. helyen végzett a nemzeti együttessel.


Firkancs