Aki a hírek után jár : -Firkancs-Tudomány

Szinte hihetetlen: Három filmet is lehet egyszerre nézni ezen a TV-n. A nagyobb háztartásokban gyakran előfordul az a helyzet, amikor a TV-n a család különböző tagjai eltérő csatornákat vagy műsorokat szeretnének nézni. Erre eddig csak több készülék megvétele jelenthette a megoldást - de egy most bemutatott TV más módon is lehetővé teheti ezt. A MirraViz Multiview-jén ugyanis egyszerre akár három különböző adás is mehet - méghozzá úgy, hogy azok mindegyike betölti a képernyő egészét. Az pedig, hogy ki mit lát, kizárólag attól függ, hogy milyen szögben helyezkedik a különleges TV-hez képest. Bár a bemutatott tesztkészülék csak a képre magára koncentrál, irányított hangszórókkal (vagy fülhallgatókkal) elvileg az is megoldható lehet, hogy a kép mellett az ahhoz kapcsolódó hangok is párhuzamosan kerüljenek sugárzásra egy légtéren belül, a különböző nézők zavarása nélkül.

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték. Számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve. Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára. Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Az AMADEE-18 Mars-kutató szimulációs gyakorlat a dél-ománi Zofár kormányzóság sivatagi térségében folyik. A Mars felszínéhez hasonlatos, kopár kősivatagban huszonöt nemzet több mint kétszáz fős kutatócsoportja négy héten át tesztel terepfelszerelést, amelyet a várakozások szerint Marsra tartó űrhajósok használnak majd a vörös bolygó tanulmányozása céljából. A szimulált Mars-expedíciót az űrszektor és a nyilvánosság közötti kommunikációs platformként működő Osztrák Űrfórum (ÖWF) űrkutatási szakértőkből és amatőrökből álló hálózata szervezte.

Tűzveszély miatt hívnak vissza Lenovo-komputereket. Tűzveszélyes lehet néhány ötödik generációs ThinkPad X1 Carbon laptop – tette közzé a Lenovo. Megvizsgálja, és szükség esetén ingyen javítja a szóban forgó eszközöket. A 2016 decembere és 2017 októbere között gyártott Carbon laptopok között vannak az érintett modellek (a gyártási idő ellenőrzéséről a Lenovo weboldalán található információ). Ugyancsak ezen a weboldalon lehet ellenőrizni, hogy egy adott modell érintett-e, az biztos, hogy a 20HQ, 20HR, 20K3 és 20K4 jelű gépek ezek között vannak. Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága szerint 83 500 készülék érintett, bár a Lenovo csupán három fogyasztói bejelentést kapott olyan túlmelegedésről, amely károsította a gépet. Személyi sérülés nem történt.

Kiadnak egy könyvet, amit 180 cm-es csontvázzá lehet hajtogatni – olló és ragasztó nélkül. A Taschen művészeti kiadó egy különleges könyvvel jelentkezik, ami nagy segítség lehet az anatómia vizsgán, de bárki számára érdekes élmény lesz, akit érdekel a biológia vagy az emberi test. Az összeszerelési útmutató mellett a csontok nevét angolul és latinul is le lehet olvasni, így amíg valaki ezen dolgozik, a neveket is memorizálni tudja. A csontváz ugyanakkor nem teljes, mert a legkisebb részek nem szerepelnek rajta, de a legtöbbet így tartalmazza. A könyvet 30 euróért (kb. 9300 forint) lehet majd megrendelni a Taschen oldalán (https://www.taschen.com/pages/en/catalogue/classics/all/44638/facts.build_your_own_human_skeleton_life_size.htm?utm_source=RakutenMarketing&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=2116208:Skimlinks.com&utm_content=10&utm_term=UKNetwork&ranMID=42784&ranEAID=TnL5HPStwNw&ranSiteID=TnL5HPStwNw-AxGWHCK0rgaJ9lyatLY2CQ), ahol már feliratkozhat az értesítsekre az, aki szeretne egyet beszerezni.

A SpaceX fellőtte a világ legerősebb rakétáját, ami egy új kor kezdete lehet. A Falcon Heavy kedden, magyar idő szerint este háromnegyed tízkor emelkedett a magasba a floridai Cape Canaveralból, fedélzetén egy Tesla Roadsterrel, hogy végső céljaként elérje a Marsot. A kilövés nem is mehetett volna olajozottabban, hiszen a három első fokozatú rakétából kettő sikeresen visszatért, és tökéletes szinkronban landoltak a szárazföldön (a harmadik rakétáról, aminek a vízi leszállóhelyen kellett volna landolnia valamivel később, egyelőre nincsen hír). A Falcon Heavy egyébként nem mindennapi rakománnyal vágott neki az útnak, hiszen a rakétára rögzítettek egy Tesla Roadstert is, aminek fedélzeti számítógépén a "DON'T PANIC!" felirat látható (természetesen csupa nagybetűvel), és élő közvetítésben lehet nézni (https://www.youtube.com/watch?v=aBr2kKAHN6M), hogy éppen merre jár.

Tüzet használt az eszközkészítéshez a Neander-völgyi ember mintegy 171 ezer évvel ezelőtt - állapította meg Olaszországban talált leletek alapján egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) mutatta be. A tudósok leírása szerint gyakoriak voltak az egyik végükön lekerekített, a másikon kiélesített, méteres hosszúságú botok, melyek ásóbotként és fegyverként is használatosak voltak. Ilyen botokat találtak a Közép-Olaszországban lévő Poggetti Vecchi lelőhelyen, ahol már korábban is előkerültek a Neander-völgyi emberhez köthető tárgyak. . Több bot is ugyanúgy szenesedett el, ami arra utal, hogy szándékosan égették meg: valószínűleg a makacs kérget akarták eltávolítani így róla – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A leletek a legrégebbi bizonyítékai annak, hogy a Neander-völgyi ember tüzet használt és hogy a csoport nőtagjai eszközöket használtak. A modern vadászó-gyűjtögető csoportban a nők voltak azok, akik ásóbotokat használtak. Ezt a sokoldalúan használható eszközt minden modern vadászó-gyűjtögető társadalom használta. A Poggetti Vecchi lelőhelyen a fa botokat kőeszközök és csontfosszíliák mellett találták, utóbbiak erdei őselefántok (Palaeoloxodon antiquus) maradványai voltak.

Az eddig ismert legősibb kutakat találták meg kínai archeológusok: a hat kútra Kína középső részén, Henan tartományában bukkantak rá egy ásatáson. . A régészeti kutatások alapján korábban úgy gondolták, hogy az első kutak Kínában a Jangce folyó mentén jelentek meg 6-7000 évvel ezelőtt. A kutak megjelenésének nagy jelentősége volt, mivel az embereknek nem kellett már többé a folyók környékén maradniuk, hogy vízhez jussanak - mutatott rá a felfedezésről beszámoló Vej Hszingtao, a tartományi régészeti kutatóintézet helyettes vezetője. További kutatásokat folytatnak, hogy kiderítsék, miért éppen azon a helyen ásták a kutakat, mire használták a vizet, esetleg öntöztek vele, a fazekassághoz kellett-e, vagy ivóvíz volt.

A gyorséttermek is előszeretettel használják azt a vegyületet, amely egy japán kutatás szerint a kopaszodás ellenszere lehet. Eegérkísérletekkel bizonyították, hogy a dimetil-polisziloxán hatására tömegesen kezdenek termelődni a hajhagymacsírák. A kutatók bizakodnak, a korai tesztek szerint nagy eséllyel lehet felvenni a vegyülettel a harcot a kopaszodás ellen. Ha a tesztek sikeresek lesznek, és a dimetil-polisziloxán az embereknél is használható, akkor búcsút lehet inteni a költséges hajbeültetési eljárásoknak. A dimetil-polisziloxán nem ismeretlen vegyület az élelmiszeriparban, ahol E900 fantázianéven fut. Ezt az úgynevezett szilikonolajat habzásgátló gyanánt keverik hozzá a gyorséttermek a sütőolajhoz, de használja az ipar lekvárokban és a rágógumikban is.

Kultúra

Picasso nevelt lánya Aix-En-Provence-ban nyitja a világ legnagyobb Picasso-múzeumát. A Jacqueline és Pablo Picasso Múzeumot egy kolostorban szeretné kialakítani az örökös, ahol mintegy ezer festményt helyeznének el, többet, mint amennyi a párizsi, az antibes-i, a barcelonai és a malagai Picasso-gyűjteményekben van. A The Art Newspaper című lap tudni véli, hogy az aix-en-provence-i önkormányzat már december 13-án megszavazta, hogy a domonkos rendi kolostort és a mellette lévő templomi kerengőt 11,5 millió euróért eladja a Madame Z nevű vállalkozásnak, amelynek tulajdonosa Hutin-Blay. A múzeumot 2021-ben tervezik megnyitni, kiállítótere 1500 négyzetméter lesz, amelyből ezer négyzetméteren állandó, ötszáz négyzetméteren időszakos kiállításokat fognak rendezni. Helyet fog adni egy Picasso-kutatóközpontnak, egy agyagműves műhelynek, szerveznek gravírozó workshopokat is. Hutin-Blay tulajdonában több mint kétezer műtárgy van, köztük több mint ezer festmény, ő a világ egyik legnagyobb Picasso-gyűjteményének a tulajdonosa. A kollekció különösen gazdag az 1952 és 1973 között készült alkotásokban, amikor Jacqueline Roque Picasso párja volt.- Egy csodálatosan békés népet találtak a Maláj-félszigeten, akik új nyelvet beszélnek. Egy eddig ismeretlen nyelvet fedeztek fel a Maláj-félszigeten a svédországi Lundi Egyetem nyelvészei, akik a dzsedek (jedek) nevet adták neki. “A dzsedeket nem egy őserdőben élő ismeretlen törzs beszéli, hanem egy olyan falu népe, amelyet már antropológusok tanulmányoztak. Nyelvészként azonban nekünk másféle kérdéseink voltak és találtunk valamit, ami az antropológusok figyelmét elkerülte” – mondta Niclas Burenhultot, a nyelvészeti tanszék professzora, aki összegyűjtötte az első nyelvészeti anyagot a dzsedeket beszélő emberektől. A nyelv az ausztroázsiai nyelvcsalád aszli ágához tartozik és mintegy 280 ember beszéli, akik letelepedett vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak a Maláj-félsziget északi részén. Egy nyelvdokumentációs projekt keretében kerestek fel falvakat a svéd nyelvészek adatokat gyűjtve olyan különböző csoportoktól, amelyek az aszli ághoz tartozó nyelveket beszélik. A dzsahai nyelv tanulmányozása közben fedezték fel az új nyelvet. A világon ma mintegy hatezer nyelvet beszélnek. A világ lakosságának mintegy 80 százaléka beszéli a nagy világnyelvek egyikét, és 20 százalék a 3600 kisebb nyelv egyikét. A kutatók szerint a világ nyelveinek mintegy fele 10 éven belül kihalhat.

Benkó Sándorra emlékezve adták át az első Benkó-díjat. Lugosi Dániel Ali és Balogh Tamás vehették át első alkalommal a Benkó-díjakat, amelyeket a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány adott át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektori dísztermében. Az elismeréseket a kuratórium egyhangú döntése alapján a klasszikus zene kategóriában Lugosi Dániel Ali klarinétművésznek, a Virtuózok tehetségkutató 2014-es győztesének adta át, dzsessz és dixieland kategóriában az innovativitást elismerve Balogh Tamás billentyűsnek, zeneszerzőnek ítélték oda – hirdette ki Batta András zenetörténész, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja. Az alapítvány a díjak átadásával Benkó Sándor szellemiségét, a zenéhez és a muzsikusokhoz fűződő humánus attitűdjét kívánja továbbvinni. A művész családja által létrehozott alapítvány kuratóriumának munkájában a család képviselőin túl Batta András, Józsa János akadémikus, a BME rektora, valamint Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet vesz részt. Az ózdi születésű Lugosi Dániel Alit a közönség leginkább a Virtuózok című tehetségkutató verseny győzteseként ismerheti, de a fiatal művész már korábban is több neves versenyen bizonyította tudását, az elmúlt két évben pedig számos koncertet adott világszerte. A Benkó-díjjal járó pénzösszeget nagyrészt a Geneva Clarinet Competition idei versenyére való felkészülésre, a versenyben való részvétel költségeinek fedezésére, valamint megélhetési költségeinek kiegészítésére fordítja. Balogh Tamás dzsessz-zongorista szintén számos magyar és nemzetközi verseny győztese, 2017-ben pedig Junior Prima Díjjal ismerték el. Az ifjú zongorista 2018 szeptemberétől a Berklee College of Music egyetemen tanul tovább, a díjjal járó támogatás nagy részéből tanulmányaihoz kapcsolódó kiadásait fedezi majd.

Sírhatnak is, nevethetnek is a Spice Girls rajongói a legfrissebb hírek hallatán. A TMZ szerint a Spice Girls – mely azok után, hogy utoljára a 2012-es olimpia záróünnepségén láthattuk a színpadon, most újra összeáll – nyáron kezdené a koncertezést, és nem meglepő módon brit fellépésekkel startolna. Viszont, és ez a rossz hír, az információforrások azt mondják, a kvintett új lemezt nem venne fel, csak a régi repertoárral turnézna.

Megnőtt a gyorshajtások mértéke a mozik környékén a Halálos iramban vetítése után. Anupam Jena, a Harvard Egyetem orvostudományi iskolájának kutatója és kollégái tanulmánya szerint a gyorshajtás miatti büntetések száma ugyan nem nőtt meg, de a megbüntetettek sebességtúllépése igencsak megugrott: számtalan sofőrt kaptak rajta azon, hogy a megengedettnél óránként mintegy 64 kilométerrel nagyobb sebességgel hajtott, ráadásul a gyorshajtásokat a mozik környékén észlelték a rendőrök. A sikeres amerikai akciófilmsorozat – amelynek nyolcadik részét tavaly mutatták be és már készül a kilencedik része – középpontjában az illegális utcai autóversenyek állnak. A 2001-ben bemutatott első film óta a Halálos iramban eddig 4,4 milliárd dollárt forgalmazott a mozikban. A harvardi kutatás azon ritka példák egyike, amely kimutatta, milyen hatással vannak a mozifilmek az emberek magatartására. A kutató, aki kollégáival a Maryland államban a rendőrség által az elmúlt öt évben gyorshajtásért kiszabott és az interneten nyilvánosságra hozott mintegy 200 ezer büntetést elemezte. A kutatóknak ez alapján sikerült összehasonlítaniuk a sebességhatár átlépését a Halálos iramban-sorozat filmjeinek bemutatója előtti és utáni időszakban.

Rózsa György újraindítaná a Leg… leg …leg című tévéműsorát. 70 éves a Kapcsoltam, a Top-Show és más egykor nagyon népszerű tévéműsorok vezetője, Rózsa György. Szerinte egyes produkciói ma is népszerűek lennének. Mint mondta, a felesége halála után hagyott fel a televíziós szórakoztató műsorokkal, ám szívesen visszatérne. Úgy véli, a Leg... leg... leg... folytatására biztosan több ezren jelentkeznének, hiszen sokan szeretnének bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. Régi álma az is, hogy a Magyar Elsők is folytatódjon. „Ha felkérnének, belevágnék! Persze, már nem lennék annyit az előtérben. Azt vallom, hetvenévesen már nem kell annyit a képernyőn lenni. A fiatal kollégák készíthetnék a riportokat, én pedig feltűnnék egy-két konferáló mondat erejéig.” A legendás műsorvezetőt a mai napig megállítják az utcán, és mint mondja, barátai is tréfálkoznak azzal, hiába nincs a tévében, a mai napig híres.

Balatonszemesi szakács képviseli Magyarországot az idei Bocuse d'Or európai döntőjében. Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön, Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban, Torinóban. A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglalt helyet, köztük a két évvel ezelőtti európai döntő győztese, Széll Tamás is, aki Torinóban a zsűri elnöke lesz. Az eseményen megemlékeztek a verseny névadójáról, a január 20-án elhunyt Paul Bocuse-ről is.

Életmód

A sikeres fogyás titka nem a koplalás. Egyre többen küzdenek világszerte a túlsúllyal, és sokan szeretnének karcsúbbak lenni, ezért mindenféle diétát, és fogyókúrás tanácsot kipróbálnak túlnyomórészt eredménytelenül. A koplalás lelassítja az anyagcserét, fokozza a szervezet zsír-raktározási hajlamát, mely a normál táplálkozáshoz történő visszatéréskor a leadott kilók gyors visszaszerzéséhez vezet. A koplalás többet árt, mint a használ. Minden embernek más a napi energiaigénye, de minden emberi szervezetnek szüksége van számos tápanyagra az optimális működéshez. Barátok, munkatársak, rokonok tanácsai, bulvár-magazinokban javasolt étrendek kritikátlan átvétele számos veszélyt rejtenek magukban. A személyre szabott étrend a legfontosabb. A fogyókúrás villámdiéták mindig extrém stresszt okoznak a szervezetnek és a tartós eredmény helyett csak károkat okoznak az egészségünkben. A fogyás jelentős hányada az izomszövetek sorvadásából származik. Azaz a testsúly csökken ugyan, de a testzsír-százalék hosszútávon nőni fog. Az intelligens fogyáshoz türelemre és időre van szükség. Ne szedjünk fogyasztó gyógyszereket. E készítményeket gyártó és forgalmazó cégek számára az egyik legnagyobb üzlet a fogyást ígérő gyógyszerek, étrend-kiegészítők vény nélkül kapható táplálék- kiegészítők sokasága. A szervezetet ideig-óráig át lehet verni, de hosszú távon nem. Nem is beszélve az alkalmazott készítmények mellékhatásairól. Ne higgyünk kritikátlanul az internetnek. Az interneten az égvilágon minden megtalálható, de ne higgyünk el mindent kritikátlanul. Tájékozódjunk hiteles forrásokból és igyekezzünk megtanulni a testünk és az anyagcsere működését. Ha így teszünk, idővel képesek leszünk tudatossá válni és együttműködni a szervezetünkkel. A fogyás tehát egy összetett folyamat, ezért nem elég, ha saját fejünk után megyünk. Érdemes megkérdezni egy szakértőt és vele együtt kidolgozni a számunkra megfelelő étrend és mozgás kombinációt, amivel biztonságosan és sikerrel le tudjuk adni a fölösleges kilókat.

Lassan-lassan itt a tavasz, de egyelőre még sok családban küszködnek az influenzával vagy annak szövődményeivel. Idén talán a megszokottnál is makacsabbak a betegségek. Mire figyeljünk, milyen szövődményei lehetnek az influenzának? Minden korosztályban, de különösen a gyermekeknél fontos, hogy megfelelően és alaposan "kikezeljük" az influenzáját, mert a szövődmények veszélyesek lehetnek, ráadásul hosszú ideig el is húzódhatnak. Sokszor az is nehézséget jelenthet, hogy egy megfázást vagy influenzát megkülönböztessenek a szülők, főként, ha olyan pici gyermek betegszik meg, aki még beszélni sem tud, így a tünetek sem mindig egyértelműek. Minden esetben fontos azonban, hogy komolyan vegyük a jeleket, mert egy nem megfelelően kezelt influenza súlyos szövődményekkel járhat, ami hosszú hetekre megbetegítheti még a gyereket. Az egyik lehetséges és gyakori szövődmény a gyermekeknél középfülgyulladás. A betegség akkor alakulhat ki, ha a melléküregek nem tudnak rendesen kiürülni, így a kórokozóknak lehetőségük van megtelepedni a középfül járataiban. A betegség többnyire jól felismerhető, jellegzetes tünetekkel jelentkezik (a dobhártya gyulladt, piros, ezt az orvosi vizsgálat során fültükrözéssel állapítható meg), komoly fájdalomérzettel kísérve. Az is előfordulhat, hogy a betegséget hányás vagy hasmenés kíséri. Fontos, hogy a betegséget megfelelő orvosi kontroll mellett kikezeljék, mert ha nem ez történik, akkor továbbterjedhet. A gyulladt fület nem érheti víz, ezért a gyerek mosdatásánál figyelni kell erre is. Szintén súlyos szövődménye lehet az influenzás megbetegedésnek a tüdőgyulladás. Mivel az influenzától legyengült szervezetet kevésbé tud ellenállni a bakteriális fertőzéseknek, így fontos, hogy körültekintőek legyünk. A tüdőgyulladás többnyire köhögéssel, fulladásos tünetekkel, mellkasi fájdalommal jelentkezik, de hányás és láz is kísérheti a betegséget. A gyerekek levertek, étvágytalanok lehetnek, többnyire rossz közérzetük is van. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni a panaszokkal, és a megfelelő gyógyszerek mellett ágyban kell tölteni a gyógyulás napjait, heteit. A szülőknek arra is figyelni kell, hogy a beteg gyermek megfelelő - ez esetben fokozott mennyiségű - folyadékot vigyen be a szervezetébe. Kísérheti az influenzás megbetegedést hörghurut is. A gyermekek szervezetében könnyebben terjed a betegség, így egy hörghurut akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Ha sok hörgőt érint a betegség, akkor nehézlégzést okoz a gyermekeknél, így nagyon fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor mielőbb orvoshoz forduljunk. A köhögés mellett lázzal is számolni kell ilyen megbetegedések esetén. Ahogy a többi betegség esetében, úgy itt is a lázcsillapítás és a gyógyszerek megfelelő szedése mellett nagyon fontos a folyadékpótlás. A kezelés során fontos a köhögés csillapítása és a köpetürítés megkönnyítése is. A gyerekeknél - főként ha a gyermek asztmás - az influenza szövődményeként az asztmás tünetek is felerősödhetnek, nehézlégzéssel, fulladással, köhögéssel. Nagyon fontos, hogy a jelentkező tüneteket minden esetben vegyük komolyan és mielőbb forduljunk orvoshoz a beteg gyermekkel.

Néhány élelmiszer befolyásolhatja a rák terjedését. A spárgában, a szárnyasokban és egyéb élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav csökkentése, illetve blokkolása jelentősen megnehezítette a melldaganatok áttétképződését egereken végzett kísérletekben – számoltak be a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban. Az aszparagint a szervezet is képes előállítani, de jelentősebb mennyiségben megtalálható a nevét adó spárgában, a burgonyában, a hüvelyesekben, a dióban, a szójában és a teljes kiőrlésű lisztben, valamint a tejtermékekben, a húsban és a tojásban. A Cancer Research UK brit rákkutató intézet cambridge-i munkatársai a mellrák egy agresszív formáját vizsgálták egereken. Normális esetben a rágcsálók néhány héten belül meghalnak, ahogy a tumor szétterjed a szervezetükben. Amikor azonban az egerek alacsony aszparagintartalmú étrendet kaptak, vagy gyógyszerekkel blokkolták a szervezetükben az aminosavat, akkor a daganatnak már "nehezére esett" a szétterjedés. A Glasgow-i Egyetem szakemberei 2017-ben kimutatták, hogy a szerin és a glicin aminosavak kiiktatása lassította a limfóma és a bélrák előrehaladását. "Egyre több bizonyítékunk van arra, hogy bizonyos ráktípusok rabjai étrendünk bizonyos összetevőinek" – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy a páciensek étrendjének megváltoztatásával, vagy olyan gyógyszerek használatával, amelyek gátolják, hogy a tumorsejtek hozzáférjenek ezekhez a tápanyagokhoz, reményeik szerint a jövőben fejleszteni lehet a terápiákat. Egy primer, vagyis elsődleges daganat ritkán halálos kimenetelű. A rosszindulatú daganatok egyik jellemző tulajdonsága azonban, hogy a növekedésük során egyes sejtjeik az eredeti helyükről elszabadulva a vér és a nyirokkeringés útján a szervezet távolabbi részeire sodródnak, és másodlagos daganatokat, áttéteket képeznek. A kutatók úgy vélik, hogy az aszparaginnak ebben a folyamatban, vagyis a rák terjedésében (metasztázis) van fontos szerepe. A spárga és egyéb aszparagintartalmú élelmiszerek kedvelőinek megnyugtatására azonban elmondták, hogy az eredményeiket még emberek bevonásával végzett tanulmányokkal is alá kell támasztani, illetve az aszparagint amúgy is nagyon nehezen lehetne kiiktatni az étrendből. A tudósok szerint hosszú távon az lehet a megoldás, hogy a páciensek tápanyagokban gazdag, de aszparagintól mentes speciális italokat kapnak. A Breast Cancer Now nevű szervezet vezetője, Delyth Morgan óva int mindenkit attól, hogy a tanulmány hatására drasztikus változtatásokat hajtson végre az étrendjében anélkül, hogy előtte konzultálna az orvosával.

8 ok, amiért érdemes egy pohár mézes vízzel kezdeni a napot. 1. Csökkenti a puffadást Ha szinte állandóan puffadástól, teltségérzéstől szenvedsz, akkor melegen ajánljuk a langyos mézes vizet, hiszen remekül enyhíti ezeket a kellemetlen tüneteket. Könnyebbnek, fittebbnek érzed majd magad tőle. 2. Erősíti az immunrendszert Nem véletlenül javasolják a megfázástól, torokfájástól szenvedő betegeknek, hogy igyanak sok mézes teát, hiszen a méz a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok segítségével azonnal felveszi a harcot a különböző baktériumokkal. Ha minden nap megiszol egy pohár mézes vizet, akkor folyamatosan erősíted, karban tartod az immunrendszered és nem kell félned a hideg, nyirkos időtől. 3. Méregteleníti a szervezetet A méz és a meleg víz kombinációja az egyik legjobb természetes méregtelenítő. Kíméletesen szabadít meg a szervezetben felhalmozódott toxikus anyagoktól, és mivel a cukortartalmát könnyebben hasznosítja és bontja le a test, nem terheli meg a májat, valamint a hasnyálmirigyet – tehát cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. 4. Frissíti a bőrt A méz természetes antioxidáns, ezenkívül antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezik, így segít napról napra tisztábbá varázsolni a bőröd. Megköti a nedvességet, feszessé, rugalmassá teszi a bőrt, és a száraz, érdes érzésnek is búcsút lehet mondani. Ugyanakkor a vérbőséget is fokozza, és nyugtatja is a bőrt. 5. Fogyaszt Igen, a mézzel fogyni is lehet! Mint már említettük, cukortartalmát könnyebben hasznosítja és bontja le a szervezet, így nem rakódik le olyan könnyen. Kutatások is bizonyították, hogy a méz olyan módon hat az anyagcsere sebességére, hogy azáltal a szervezet jóval gyorsabban kezdi égetni a zsírt, ráadásul az édes íze miatt csökken a cukor iránt érzett kínzó vágy is. 6. Csökkenti a szívbetegség kockázatát A mézben lévő flavonoidok és antioxidánsok hozzájárulnak a szívbetegség kockázatának csökkentéséhez. Vizsgálatok kimutatták, hogy a méz lassítja a rossz koleszterin oxidációs folyamatát a vérben, ami hozzájárul a szívroham és a stroke kialakulásához. 7. Enyhíti az allergiát Nem azt mondjuk, hogy napi egy pohár mézes víz megszünteti a tüneteket, hanem azt, hogy segít akklimatizálódni a környezet pollentartalmához, és enyhíteni az allergiás reakciókat. 8. Energiával tölti fel a testet A méz a magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás, de a benne lévő B vitaminok (B1, B2, B6, B12) is rendkívül jó hatással vannak az erőnlétre. Gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, így rögtön felpöröghetsz tőle.

Sport

Szakértőként vesz részt a téli olimpián Miklós Edit. Mivel reális esély van rá, hogy Magyarország majdnem négy évtized után újra érmet szerez egy téli olimpián, ezért több sportág történéseit a helyszínről közvetíti az M4 Sport. Összesen három forgató stáb hozza közelebb Phjongcshang történéseit, szólaltatja meg a magyar és a nemzetközi főszereplőket. Bár Miklós Edit sérülése miatt kénytelen kihagyni a téli olimpiát, a szintén sérüléssel küzdő Gyarmati Pankával együtt szakértőként, szakkommentátorként segíti a közvetítést. A szakértői csapatot tagja a korábbi rövid pályás gyorskorcsolyázó Lajtos Szandra és Darázs Péter, valamint a bobos Gyulai Márton is.

Dumoulin: “Egyszer biztosan rámegyek a Tourra”. A hazajában az év sportolójának megválasztott Tom Dumoulin akkor jelentette be, hogy megpróbálkozik a címvédéssel. Vagyis újra elindul a Girón, a holland média nagy bánatára. Persze teljesen a Tour de France-részvételét sem zárta ki, de most egyértelműnek tűnik, hogy idén mi lesz a legfontosabb számára. “Egyszer biztosan megcélzom a Tourt, de nem szeretnék abba a hibába esni, hogy teljesen rápörgök. Idén a Giro lesz a fő versenyem, annak ellenére, hogy nem rám írták az útvonalat. Kicsivel több időfutam kilométert azért el tudtam volna képzelni. De összességében tetszenek a szakaszok, és ugye csapatonként eggyel kevesebben leszünk. Én támogatom ezt a döntést, mert így némileg kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Azért az nem volt “normális”, hogy valamelyik nehéz hegyen a 20 fős élcsoportban öt Sky-os ment tempót. Persze gyakorlatban is meg kell nézni ennek a változásnak a következményeit, de nekem most tetszik az ötlet.” Dumoulin idén nem csak Girózni fog, hanem a vb-re is készül. Szeretne ugyanis címet védeni az időfutamon. Épp ezért még nem döntötte el, hogy alakul a nyári programja. Vagy elmegy a Tourra, vagy a szerinte jóval nyugisabb Vueltán készül fel a világbajnokságra. Ebben a kérdésen majd május végén lehetünk okosabbak.

Egyértelműen a bajnoki cím megszerzése a célja Michelisz Norbertnek az idén újonnan rajtoló FIA túraautó-világkupában. A TCR International Seriesben tavaly Bári Dáviddal közös csapatával bajnokságot nyert Michelisz Norbert, aki szerint az sem kizárt, hogy idén akár a saját pilótái ellen versenyez majd a WTCR-ben, de konkrétumokat még nem tudott mondani a M1RA valamint eddigi versenymérnöke, Bári Gergő jövőjével kapcsolatban sem. Ami már biztos, hogy marad az 5-ös rajtszáma az új sorozatban is. Sok függ a jövő heti balance of performance teszttől, ami alapján külön súlyozzák majd az autókat, hogy lehetőleg az első pillanattól kiegyenlítettek legyenek az erőviszonyok. Kíváncsi vagyok, ott hogy fogunk majd szerepelni. Ha túl jól, akkor nagyon nehéz autóval kell majd köröznünk, így egy harmadik-negyedik gyártó is képbe kerülhet a bajnoki címért folytatott harcban. Ezeket a jelenlegi információk alapján mondom, de lehet, hogy két hét múlva az egész a feje tetejére fordul - mondta. Michelisz Norbert hét elején Barcelonában tesztelte a Hyundai i30N TCR-t. A kétnapos próbával kapcsolatban pozitívak a magyar versenyző tapasztalatai. "Hétfőn a csapattársam, Gabriele Tarquini ment, nem volt sok szerencséje, mert mostohák voltak az időjárási körülmények, esett végig. A fókusz az álló rajtokon és az időmérős teljesítményeken volt. Kedden én is lehetőséget kaptam, délután a felszáradó pályán slick gumikkal tettem néhány kört. Az autó egyszerűen vezethető, gyorsan sok önbizalom szerezhető benne, ez mindenképp segíti az én felkészülésemet." Michelisz Norbert szerint a WTCC-ben futott TC1-es és a WTCR-ben versenyző TCR autók között a súlyban keresendő a legfőbb különbség. "A túraautó-világbajnokságban 1100 kilósak voltak az autók büntetősúly nélkül, a WTCR-ben 1250 kg lesz, ami a köridőkben 2-3 másodperc lemaradást eredményezhet. Az autó picit robosztusabb és nézőbarátabb, szabadabban értelmezhető a kontakt, vagyis több látványos ütközésre számíthatnak a nézők."

Tizenötezer tojást kaptak a norvég olimpikonok: a Goolgle-fordító volt a hibás. A norvégok gépi fordítót használtak a rendelés leadásához, és mivel a koreai nyelven az 1500 és a 15000 nagyon hasonlít egymásra, utóbbi tojásmennyiséget kapták meg. Az egyik norvég szakács azt mesélte, hogy olyan sok rekeszt volt, hogy azt gondolta, sosem végeznek a kipakolásával. Azért sikerült viccesre venniük a helyzetet, mosolyogva fotózkodtak a 15000 tojással, majd a felesleges 13500-at visszaküldték a beszállítóhoz.

Egy magyar rekordját döntötte meg a 45 éves japán síugrólegenda. Több rekordot is megdöntött Kaszaj Noriaki, a japánok síugrólegendája azzal, hogy szerepelt a csütörtöki selejtezőben. A 45 éves sportoló nyolcadik alkalommal vesz részt olimpián, ezzel megelőzte az örökrangsor élén az orosz szánkós Albert Gyemcsenkót. A négy évvel ezelőtti, szocsi téli olimpián nagysáncon ezüstérmes japán minden idők legidősebb síugrója lett, aki olimpián részt vett; az eddig rekordot Ványa Pál tartotta, aki 1948-ban St. Moritzban 43 évesen indult.

Egy magyar tehetség is ott van az 50 legjobb között. A holland voetbalzone.nl bemutatta a Marca ötvenes listáját, amelyen a legnagyobb tehetségeket veszi sorra az európai labdarúgópályákon. A holland oldal megjegyzi, hogy az ötvenes listára öt Eredivisie-játékos is felkerült, a mi szempontunkból viszont lényegesebb, hogy egy magyar futballista is ott van a névsorban, méghozzá az APOEL-nél szereplő Sallai Roland. A 20 éves, hatszoros válogatott támadó az idényben 16 bajnokin 6 gólt szerzett a ciprusi csapatban, és hat BL-meccsen is szóhoz jutott.